In onze recepten op de webshop kun je van te voren zien hoeveel alcohol er in het bier zal komen. Je kunt hier blind op vertrouwen, maar het is natuurlijk veel leuker om zelf te controleren of jij dit alcoholpercentage ook behaald of misschien wel meer of minder. Door in elk brouwsel het alcoholpercentage te berekenen, kun je ook fouten herkennen die je tijdens de volgende brouwdag zal veranderen en zo jezelf beter maken. 

Je berekend het alcoholpercentage op basis van suiker dat vergist is. Je wort bevat vóór de vergisting een bepaalde hoeveelheid in suiker. Door na de vergisting de hoeveelheid suiker weer te meten kun je met een formule uitrekenen hoeveel suiker omgezet is in alcohol en daarmee dus je alcoholpercentage. Het meten van het suikergehalte doen we met een hydrometer. Dit meetinstrument meet de dichtheid van een vloeistof, in ons geval wort. Vervolgens gebruiken we deze formule om het alcoholpercentage te berekenen:

Begin SG – eind SG x 0,136 + 0,3 = Alcoholpercentage

In deze formule worden een aantal parameters gebruikt, namelijk:

Begin SG: Dit betekent het suikergehalte van je wort voordat de gist zijn werk heeft gedaan. Het begin SG meet je dus altijd op de brouwdag zelf. SG staat voor ‘soortelijk gewicht’.
Eind SG: Dit betekent het suikergehalte van je bier nadat de gist zijn werkt heeft gedaan. Het eind SG meet je dus altijd na de nagisting/lagering van je bier.
0,136: Dit is een gemiddeld genomen waarde voor alle bierstijlen. Het is een omrekenfactor waarin een aantal zaken worden genomen zoals: beluchting, hoeveelheid gevormde gist, het eiwitpercentage in het wort en de vergistingstemperatuur.
 

Voor het bereken van het alcoholpercentage heb je de volgende artikelen nodig welke ook te vinden zijn in onze webshop:

STAP 1

Je wilt het begin SG meten en dit doe je na het brouwen van het bier. Zorg eerst dat het wort terug gekoeld is tot 20 graden, bij hogere temperaturen werkt de hydrometer niet goed. 

De maatbeker vul je met minimaal 100 mililiter wort. Vervolgens laat je voorzichtig de hydrometer hier in zakken. 

In het voorbeeld zie je dat de begin SG 1058 is.

Gooi het wort niet meer terug in de vergistingsemmer, je wilt de kans om besmetting zo veel mogelijk voorkomen.

STAP 2

Je wilt het eind SG meten na de vergisting van het bier. 

Vul wederom de maatbeker met 100 milliliter bier en laat de hydrometer hier weer voorzichtig in zakken.

In het voorbeeld zie je dat het eind SG 1024 is.

Ook dit bier gooi je niet terug de vergistingsemmer in. Wel kun je dit al proeven zodat je een idee hebt hoe het bier gaat smaken. Dit zal niet het eindresultaat zijn want er veranderd tijdens de nagisting nog behoorlijk wat qua smaak.

STAP 3

Met de gegevens uit stap 1 en 2 kun je het alcoholpercentage gaan berekenen. Gebruik hiervoor de formule: 

Begin SG – eind SG x 0,136 + 0,3 = Alcoholpercentage

Het begin SG in dit voorbeeld is: 1058
Het eind SG in dit voorbeeld: 1024
Formule: 1058 – 1024 x 0,136 + 0,3 = 4,9 %

Veel plezier en succes met brouwen!