WAT IS IPA BIER?

IPA staat voor India Pale Ale. Aan deze, van oorsprong, Engelse biersoort wordt meer hop toegevoegd dan bij pils. Dat zorgt voor meer bitterheid. Ook proef je veel fruitige smaken, die de bittere smaken weer nuanceren. Het alcoholpercentage ligt tussen 5% en 7,5%. Maar de hoeveelheid alcohol in een Imperial IPA ligt vaak hoger.

GESCHIEDENIS VAN IPA BIER

Laten we beginnen met de vraag der vragen: waar staat de afkorting IPA voor? IPA staat voor India Pale Ale. Je spreekt het uit als: ij-pie-eej of simpelweg ie-pa.

Oorspronkelijk komt IPA bier uit Engeland. IPA heeft zijn naam, India Pale Ale, te danken aan de hoogtijdagen van het Engels kolonialisme. Volgens oude verhalen verlangden de Britse soldaten, die in India de orde bewaarden, naar hun favoriete bieren van thuis. Bovendien had elke Britse soldaat in die tijd recht op een pint bier per dag. Dat bier overleefde helaas nooit de toenmalige zeereis van 4 maanden. De Britse bierbrouwer George Hodgson kwam op het lumineuze idee om bier met een hoger alcoholpercentage te brouwen en meer hop toe te voegen waardoor het langer houdbaar was. Alcohol en hop zijn namelijk natuurlijke conserveringsmiddelen.

Achteraf bleek dat er in die tijd ook al andere bierstijlen waren die de zeereis wel aankonden. Ook kwam boven water dat George Hodgson niet de eerste was die Pale Ale voor India brouwde. Hij was wél de populairste omdat zijn brouwerij op de vaarroute lag. Laten we dus vooral de legende in zijn waarde laten en vasthouden aan dit iconische verhaal over IPA.

Tegenwoordig is IPA bier een van de meest gedronken wereldwijde speciaalbieren. Van de Verenigde Staten tot Canada tot Engeland, Ierland en Australië. Iedereen erkent de populariteit van IPA en elke brouwerij heeft zijn eigen variant(en) op de markt.