HANDLEIDINGEN
DE VOORBEREIDING
Alles begint met de juiste voorbereiding. Zorg ervoor dat je de benodigde materialen hebt: 1 grote soeppan (minimaal 6 liter), thermometer, garde of roerspaan en eventueel een hydrometer. Zorg dat alles goed schoon en steriel is. Tip: gebruik hiervoor Soda. Schoon en hygiënische werken is het belangrijkste tijdens het brouwen. Zorg er ook voor dat je voldoende ijsblokjes en/of koelelementen klaar hebt liggen.
KOKEN
Giet 5 liter water in de pan en voeg ongeveer de helft van het moutextractpoeder toe. Pas op: dit kan gaan stuiven! Roer met een garde tot er geen klonten meer zijn, herhaal dit met het overige poeder. Voeg nu de bitterhop toe en roer dit goed door. Laat nu het mengsel in totaal 60 minuten zacht koken zonder deksel op de pan. In de laatste 15 minuten van het kookproces voeg je de aromahop en het rietsuiker toe. Zorg er altijd voor dat de deksel van de pan is, zo kunnen ongewenste vluchtige stoffen verdampen. Na het koken houd je ongeveer 4 liter over, dit noemt men wort.
KOELEN
Na het koken moet het hete wort afgekoeld worden. Vanaf nu is het extra belangrijk om steriel te werk te gaan. Om te voorkomen dat het besmet wordt met bacteriën is het niet alleen heel belangrijk om met gedesinfecteerd materiaal te werken, maar ook om het wort zo snel mogelijk terug te koelen naar 20-25°. Voor het terug koelen kun je een wort- koelen gebruiken, maar als starter kun je ook prima een gootsteen gevuld met koud water, koelelementen en ijsblokjes gebruiken waar je de pan in zet. Ververs af en toe het koude water, zodat het wort sneller afkoelt, maar zorg er voor dat er géén water in de pan komt! Meet regelmatig de temperatuur. Het koelproces kan wel 15-30 minuten duren.
VERGISTEN
Giet het wort door een zeef in een schone en steriele vergistingsemmer. Als je wil kun je nu het begin SG meten, dit doe je door een maatglas te vullen met wort en daar de hydrometer in te plaatsen. Het uiteindelijke verschil tussen het begin en het eind SG geeft een schatting van het alcoholpercentage van het bier. Na de meting voeg je het zakje gist toe aan het wort en roer dit goed door. Sluit de emmer af en vul het waterslot voor 3/4 met water en laat het dopje eraf. Plaats de emmer in een ruimte waar de temperatuur +/- 22° is. Na ongeveer 10 uur komt de hoofdgisting op gang en kun je het water in het waterslot zien borrelen. Als er geen activiteit is, hoeft dit niet te betekenen dat er niets gebeurt. Na een aantal dagen gaat de hoofdgisting over in de nagisting. Na 1 week meet je het SG door wat bier af te tappen en herhaal dit om de dag. De hoofdgisting is afgelopen als je 2 metingen hebt met een gelijk SG. Heb je 2 metingen het zelfde SG, dan kan er gebotteld worden. Belangrijk: Bottel je te vroeg, dan kan een te hoge koolzuurdruk leiden tot ontploffende flesjes.
Als je wil kun je de emmer nog een kleine week in de koelkast zetten om te lageren, dit zorgt voor helder en smakelijker bier
BOTTELEN
Zit er veel bezinksel in je emmer, schenk dan het bier voorzichtig over in een steriele pan, zodat het bezinksel achterblijft in de emmer. Spoel de emmer goed schoon en schenk het bier hier weer in terug. Nu is het tijd om suikerwater toe te voegen aan je bier voor de hergisting en koolzuur. Suikerwater maak je door suiker op te lossen in gekookt water. Voor 4 liter bier heb je 60 ml. gekookt water nodig en hier los je 24 gram suiker in op. Laat het suikerwater afkoelen tot kamertemperatuur en voeg het dan toe aan het bier. Om de flessen te vullen, gebruik je het tapkraantje. Vul de fles tot 3 centimeter onder de rand. Sluit de fles met je kroonkurkapparaat en kroonkurken (of gebruik beugelflessen) en zet daarna voor minimaal 2 weken weg bij 20°. Na 2 weken kun je er al 1 openen, maar hoe langer je wacht, hoe lekkerder het wordt!