WAT IS TRIPEL BIER?

Tripel is een vrij zware biersoort met een alcoholpercentage tussen 7% en 10%. Door de toevoeging van suiker zijn de smaken zoetig. Deze toevoeging zorgt trouwens ook voor het hoge alcoholpercentage. De kleur van tripel is goudblond en dus lichter dan dubbel bier en quadrupel bier.

 

GESCHIEDENIS VAN TRIPEL BIER

Waar de term tripel vandaan komt is niet helemaal bekend. Bekendste verklaring is toch wel dat tripel de kracht van het bier aangeeft. De naam ‘tripel’ werd voor het eerst gebruikt in 1936 door de Trappistenbrouwerij in Westmalle. Ze brouwden toen hun sterkste biertje voor de opening van hun nieuwe brouwzaal. De naam tripel werd hierna overal gekopieerd en verspreide zich zo van merknaam tot soortnaam.

Waar tripel bier vandaan komt valt dus niet te betwisten. Dat was bij Trappistenbrouwerij Westmalle. Hier brouwde Hendrik Verlinden van brouwerij Drie Linden in het begin van de jaren 1930 samen met de trappisten het eerste blondkleurige tripel bier, wat toen nog super bier werd genoemd. Dit superbier werd zo genoemd door z’n (super) sterke karakter. Het recept was gebaseerd op een blond bier dat de monniken sporadisch brouwden sinds 1931. Superzware bieren werden al langer gebrouwen, maar waren altijd donker gekleurd. En zo kom je ze nu nog steeds tegen. Vandaag de dag wordt tripel overal gedronken maar Nederland en België zijn de grootste producenten en afnemers. 

BROUWPROCES

Een tripel is vaak een zwaar bovengistend bier met hergisting in de fles. De complexe smaak dankt tripel aan de typische gist die is toegevoegd aan het product. Ook de hop en mout dragen bij aan de bitterheid. De hoeveelheid mout is spreekwoordelijk 3 keer hoger dan een normaal trappistenbiertje. Het alcoholpercentage ligt tussen de 7% en 10%. Hoe het komt dat dit percentage zo hoog is? Doordat suiker of glucose wordt toegevoegd bij het brouwen. Dit verhoogt het alcoholpercentage en draagt bij aan de zoetige smaak van tripel bier. Heel verraderlijk!