WAT IS WEIZENBIER?

Weizenbier is een licht bier dat het altijd goed doet op het terras. Dankzij het relatief lage alcoholpercentage van 2,8% tot 3,4% drinkt weizenbier lekker weg. De benaming ‘weizen’ heeft deels met de lichte, witte kleur te maken van het bier. Maar het komt vooral door de hoeveelheid tarwe in dit bier. Weizen is namelijk Duits voor tarwe. Witbier en weizenbier zijn dus niet hetzelfde! De smaak van weizen is niet bitter en eerder fris en fruitig.

GESCHIEDENIS VAN WEIZENBIER

Weizenbier komt oorspronkelijk bij onze oosterburen in Duitsland vandaan. Het eerste weizenbier werd gebrouwen in Beieren. Daar waren de vorsten zo’n fan van dit verfrissende, zurige bier, dat ze in 1520 één brouwerij het alleenrecht gaven om al het weizenbier te produceren. Dit was een bijeffect van het Reinheitsgebot, waarin werd bepaald dat gerst voor de bierbrouwers was en tarwe voor de bakkers. Alleen die ene brouwerij mocht tarwe gebruiken. De brouwerij, geleid door de hertog van Degenberg (en zijn nakomelingen), is tot 1620 in de familie geweest. Daarna kwam het weer in handen kwam van de Beierse vorsten.

‘Weizen’ betekent tarwe. Weizenbier bevat minstens 50% tarwe dus de naam spreekt voor zich. Dit tarwebiertje wordt vooral gebrouwen in Duitsland. Maar ook in Nederland, Oostenrijk, Tsjechië, Scandinavië en Noord-Amerika zijn ze fan. Tarwebier wordt ook in België gebrouwen, maar daar noemen ze het witbier.

BROUWPROCES

Het bovengistende weizenbier kent vanuit de Duitse regels maar maximaal 4 ingrediënten: een graansoort (in dit geval dus tarwe), gist, hop en water. Hop is alleen zo weinig aanwezig, of wordt helemaal niet gebruikt, dat dit bier helemaal niet bitter is van smaak.

De gebruikte gisten in weizenbier produceren veel esters. Esters zorgen voor de fruitige, kruidige smaken die vergelijkbaar zijn met banaan en kruidnagel. Het gist is daarom zeer bepalend voor de smaak van weizenbier.

WEIZENBIER VS. WITBIER

Je denkt misschien weizenbier – witbier; dat moet een vertaling zijn. Dat klopt. Het is alleen een verkeerde vertaling geweest. Weizenbier ziet er ‘wit’ uit, zeker als het ongefilterd is, maar de Belgen vertaalden ‘weizen’ ook echt als ‘wit’. Weizenbier had dus eigenlijk tarwebier moeten heten. Toch is er ook een groot verschil tussen de twee biersoorten. Weizenbier moet volgens de Duitse regels voor 50% uit tarwe bestaan en mag behalve graan, hop en water geen andere grondstoffen bevatten. Witbier wordt met ongemoute tarwe gebrouwen en er worden vaak nog andere ingrediënten toegevoegd, zoals koriander of sinaasappel. Witbier bevat dus niet minder tarwe dan weizenbier. Maar de gebruikte tarwe is niet gemout.