WAT IS BLOND BIER?

Blond bier is een frisse biersoort die voor veel mensen toegankelijk is. Door het gebruik van minder hop, dan bijvoorbeeld bij pils, is de smaak minder bitter. Het alcoholpercentage ligt meestal tussen de 4% en 5%, maar blond bier komt ook voor met wel 8% alcohol. De lichte kleur van blond bier past, net zoals de frisse smaak, helemaal bij het voorjaar en de zomer! 

 

GESCHIEDENIS VAN BLOND BIER

Blond bier werd voor het eerst gebrouwen in België, als variant op dubbel bier. Dubbel werd naar Frankrijk geëxporteerd, maar de Fransen waren geen fan van deze donkere biersoort. Een slimme marketeer kwam met het idee om dubbel met een bleke mout te brouwen. Het blond bier was geboren en bleek een succes.

Blond bier komt aan zijn naam door de mooie goudgele (blonde) kleur. Onmiskenbaar voor dit bier. Tegenwoordig is blond bier zo bekend dat bijna elke brouwer in Nederland en België wel een blond bier in het assortiment heeft.

In het Verenigd Koninkrijk worden blonde bovengistende bieren vaak ‘pale ale’ genoemd. Blonde bieren in Duitsland zijn vaker ondergistend. De term ‘blond’ heeft dus in de meeste gevallen betrekking op blonde bovengistende bieren van eigen bodem, België en soms ook Frankrijk.

BROUWPROCES

In principe is blond bier bovengistend. Ondergistende blonde bieren worden namelijk doorgaans pils genoemd. Blonde bieren worden vaak gemaakt met lichte moutsoorten, zoals pilsnermout. Blond bier verschilt op 3 vlakken van pils. Ten eerste is het bovengistend; pils is ondergistend. Ten tweede smaakt blond bier zoeter en fruitiger. Het derde verschil is het gebruik van hop. Blond bier bevat minder hop dan pils, waardoor het ook minder bitter smaakt. Het alcoholpercentage van blond bier ligt tussen de 4% en 8%.